Eksyksissä peittojen ja lakanoiden kokoviidakossa? Mitä ovat lasten lakanakoot ja miten osaisin valita niistä oikeankokoisen pussilakanan lapselle? Entä sitten tyynyliina? Aikuisen täkkiin sopivan lakanakoon löytäminen on yleensä suhteellisen helppoa Suomessa. On joko yhden hengen täkki tai sitten tuplatäkki – eron huomaa ilman mittanauhaakin. Tyynyn ollessa normaali ”standardikokoinen” sopiva tyynyliinakin on helppo löytää – pussilakanaseteissä molemmat ovat valmiina. Vauvojen ja lasten kohdalla tilanne on kuitenkin aivan toinen. Valmistajasta ja maasta riippuen vauvan ja lasten peitot ovat aivan erikokoisia ja esimerkiksi ruotsalaisen huonekalujätin vauvan peitto on isompi kuin suomalaisten vastaava. Pelkästään Pohjoismaissa markkinoilla olevia vauvojen ja taaperoiden pussilakanakokoja on mm. 70×80, 85×125, 100×130, 110×125, 115×135, 100×135 ja 100×140. Ei siis ihme, jos tuli ostettua vääränkokoinen pussilakana! Kokosimme tähän tietopaketin, jonka avulla sinun on helppo valita oikeankokoiset lakanat lapsellesi. TINY TINGESin valikoimasta löydät luomupuuvillaiset pussilakanasetit kaikenikäisille vauvasta aikuiseen ja olemme mitoittaneet ne juuri suomalaisiin peittokokoihin sopiviksi. 

Vauvan pussilakana ja tyynyliina

Suomessa yleisesti käytettävä vauvan peiton koko on 80cm x 120cm. Tätä kokoa käyttävät mm. suomalaiset marketit ja peittovalmistajat. Äitiyspakkauksen peitto on myös tämänkokoinen. Vauvapeitto on suunniteltu käytettäväksi pinnasängyssä, joka tavallisesti on 60cm leveä ja 120cm pitkä. Peiton pituus on sama kuin sängyllä ja pitkittäisreunat saa kauniisti taitettua sivuilta alle. Leveyttä on juuri sopivasti peittelemään vauvan, muttei kuitenkaan liikaa.  Liian leveä ja iso peitto olisi riskialtis pienelle vauvalle, koska sellaisen alle voisi lapsi helposti uppoutua tai kietoutua vaarallisesti. Vauvan peitto on siis mitoitettu juuri sopivan kokoiseksi niin itse vauvalle kuin sänkyynkin. Tähän peittokokoon käytetään 85cm x 125cm pussilakanaa, joka on muutaman sentin peittoa suurempi antaen hiukan liikkumis- ja elämisvaraa.

Pienelle vauvalle ei suositella käytettäväksi tyynyä lainkaan, sillä tyyny voi lisätä tukehtumisriskiä. Noin vuoden ikäisenä pienokainen voi alkaa käyttämään matalaa vauvatyynyä. Aikuisten isoa, pöyheää tyynyä pienen lapsen ei tulisi käyttää lainkaan. Paksu, iso tyyny voi aiheuttaa hartiasärkyä ja lapsen pää voi joutua huonoon asentoon, jolloin hengitys vaikeutuu. Iso aikuisten tyyny vauvasängyssä näyttäisi myös hassulta vieden valta-osan sängystä. Vauvan tyyny on litteä ja mitoitettu juuri vauvan ruuminrakenteen mukaan. Vauvatyynyn yleinen koko Suomessa on 25cm x 35cm. Tähän sopii TINY TINGESin vauvojen tyynyliina, joka on 30cm korkea ja 40cm leveä. Tyynyliina suojaa samalla sänkyä ja on lakanaa helpompi pestä ja vaihtaa.

TINY TINGESin BABY-pussilakanasetit vauvoille sopivat käytettäväksi vastasyntyneestä taaperoksi asti. Milloin sitten on aika siirtyä seuraavaan kokoon? – Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Niin kauan kuin lapsi nukkuu pinnasängyssä, isommalle peittokoolle ei ole kuitenkaan tarvetta.

vauvan kuviolliset luomupuuvillalakanat pinnasängyssä

Lasten pussilakana ja tyynyliina

Jossain vaiheessa tulee kuitenkin aika, kun lapsi siirtyy vauvasängystä lasten sänkyyn tai jatkettavaan sänkyyn. Tällöin tarvitaan myös isompaa petivaatekokoa – mikä on sitten sopiva lasten lakanan koko? Lastensängyn tai jatkettavan sängyn lyhyempi pituus on yleensä 130cm-160cm. Tämänkokoiseen sänkyyn aikuisten yhden hengen peitto on vielä turhan iso. Paras valinta nyt on suomalainen lasten peitto, mikä on useimmiten kokoaa 115cm x 150cm. Lasten peiton kanssa käytetään siihen sopivaa 120cm x 160cm pussilakanaa. Kun pussilakana on mitoitettu hieman peittoa suuremmaksi, on siinä myös mukana kutistumisvara. Lisäksi peitto ei tursua niin helposti alareunan pujotusaukosta ulos, kun lakanassa on pikkaisen enemmän pituutta.

Leikki-ikäiselle iso aikuisten tyyny on vielä liian korkea. Lasten oma tyyny on aikuisten tyynyä matalampi ja kapeampi malliltaan. Vauvan tyynyyn verrattuna siinä on jo kuitenkin enemmän täytettä ja tukea. Lasten tyyny on yleensä joko 35cm x 55cm tai 40cm x 60cm. Tyynyyn sopiva tyynyliina on kokoa 40cm x 60cm. 

TINY TINGESin KIDS -pussilakanasetit lapsille ovat suunniteltu leikki-ikäisille ja niitä voi käyttää ensimmäisille kouluvuosille asti. 160cm pussilakana riittääkin kokonsa puolesta pitkäksi aikaa. Seuraavaan kokoon tuleekin yleensä siirryttyä sängyn vaihdon myötä.

pilvikuvioinen lasten pussilakanasetti ilta-auringossa

Täyspitkä pussilakana ja tyynyliina

Kun lapsi alkaa nukkumaan pidemmässä juniorsängyssä tai runkopatjalla, ja lasten peitto ei enää peitä varpaita, on tullut aika siirtyä käyttämään isompaa, ”tavallista” peittokokoa – eli aikuisten yhden hengen täkkiä. Tämä peitto on 150cm leveä ja 200cm pitkä. Sen kanssa käytetään pussilakanakokoa 150cm x 210cm. Pussilakana on hieman peittoa pidempi, jottei muhkeakaan peitto tursua alaosasta ulos, vaan pysyy hyvin paikallaan.

Ison peiton kanssa voi siirtyä jo tavalliseen aikuisten 50cmx60cm tyynyyn. Tyynyn korkeus, rakenne ja kovuus kannattaa kuitenkin valita lapsen iän mukaisesti. Mitä pienempi lapsi, sitä littanampi tyyny. Isompi lapsi ja nuori voi käyttää jo muhkeampaa tyynyä. Tyynyliina on samankokoinen kuin tyyny.

Osa lapsista nukkuu kauemmin pinnasängyssä ja siirtyy siitä suoraan pitkään yhden hengen sänkyyn. Tällöin saattaa jäädä väliin KIDS -koko. Osa taas käyttää pidempääkin KIDS -kokoa ja nukkuu lasten sängyssä ensimmäiset kouluvuodet. Lyhyempi sänky vie vähemmän tilaa huoneessa, jolloin leikeille ja leluille jää suurempi alue. TINY TINGESin JUNIOR / FULL SIZE -pussilakanasetit ovat oikea valinta, kun nukutaan jo pitkässä sängyssä.

Oliko aikamoinen kokoviidakko? Vieläkö mietityttää, mikä onkaan sopiva koko lapselle? Allaolevasta kaaviosta löydät helposti oikean lakanakoon vastaamalla muutamaan kysymykseen. *** Kaikkia kuosejamme on saatavilla kolmessa eri koossa – astu sisään verkkokauppaamme ja valitse juuri sinun lapsellesi sopiva pussilakanasetti.

Opas oikean pussilakanakoon valitsemiseen lapselle.

Miltä kuulostaisivat unet luomupuuvillan pehmeydessä?

KURKKAA IHANAT MALLIMME JA  VALITSE SOPIVA PUSSILAKANASETTI LAPSELLESI!

VAUVOJEN PUSSILAKANASETIT

Baby

LASTEN PUSSILAKANASETIT

Baby

TÄYSPITKÄT PUSSILAKANASETIT

Junior | Full size