Väsyttääkö sinua sateisena, pilvisenä päivänä? Tekisikö mieli vain jäädä sänkyyn lepäilemään? Vaikka kuralätäköissä pomppiminen ja sateessa tanssiminen on mitä hauskinta puuhaa, joskus on mukava vain levähtää ja ryömiä peiton alle. Pikkuinen kullanmurusi voi käpertyä kainaloon kuuntelemaan sateen ropinaa ja katselemaan, kun vesi valuu hiljalleen. Ja ennen kuin huomaatkaan, unten taikamaa kutsuu. Sateiset päivät ovat ihanteellisia päiväunille ja rentoutumiseen – miksi oikein sateella nukuttaakin niin paljon?

Sadepisaroiden tipahtelu kattoa vasten ja kevyt sateen kohina ovat erityisen rauhoittavia ääniä. Ne ovat juuri sopiva yhdistelmä korkeita ja matalia taajuuksia. Miellyttävä, tasainen äänimaailma rentouttaa ja peittää alleen hälinän ja yksittäiset rasahdukset. Sateen tunnelmallinen, syvä sointi tulee kauempaa ulkoa (eikä suoraan korvan juuresta) tyynnyttäen rauhaisasti uneen.

Sade on myös kaunista, levollista katseltavaa: sadeveden valuminen hiljalleen ikkunoita pitkin, pisaroiden pärskähdykset maahan ja lätäköihin, sateen tasainen, pehmeä ripottelu. Sade voi tarjota rentouttavan, meditatiivisen kokemuksen ja täydellisen tilaisuuden pienillle torkuille!

Sateisella ilmalla pilvet valtaavat taivaan ja auringonvaloa on vähemmän. Taivaan tummuessa ja luonnon väripaletin taittuessa harmaaseen melatoniinia – jota myös kutsutaan nukahtamis- tai yöhormoniksi – alkaa erittymään enemmän. Ei siis ihme, jos olo on väsynyt ja uninen! Sateella elimistö alkaa valmistautua nukkumiseen.

Sateen jälkeinen, raikas, miellyttävä tuoksu on yksi ihanimpia aistimuksia. Sadepisaroiden tipahdellassa maahan vapautuu erilaisia aineita – kasveista nousee orgaanisia, hieman happamia, mutta raikkaita hajuaineita – luonnon omia parfyymejä. Tätä suloista tuoksua voi kuvailla myös maanläheiseksi, multaiseksi tai myskiseksi. Toisille se tuo mieleen puhtaan pyykin. Ukkosilmalla vapautuu lisäksi otsonia, jolla on oma selkeä, raitis tuoksunsa, joka muistuttaa kloriittia. Sateinen tuoksumaailma on mieto, mutta samalla huumaava. Luonnollinen, rauhoittava tuulahdus ulkoa rentouttaa ja vaivuttaa uneen.

On siis useita syitä, miksi sateella alkaa nukuttamaan. Sateen tasainen ropina, raitis ilma ja ihastuttava tuoksu kutsuvat unten taikapolulle. Tumma, pilvinen taivas saa kehon luulemaan, että yö on tulossa ja olo tuntuu raukealta ja uniselta. Jos sinulla on siis tilaisuus, käy pitkällesi, ota lapsesi kainaloon ja nukkukaa vaikka yhdessä päiväunet sadepäivistä nauttien! KAUNIITA UNIA, IHANIA KUVIA!

P.S. Sadepäivän levollisiin uniin suosittelemme rauhoittavan sinisiä ja unelmanpehmeitä BEYOND THE SKY -pussilakanoita!