Luomupuuvillalakanat ja vastuullisuus ovat tänä vuonna herättäneet keskustelua ja yrityksille esitetään yhä enemmän kysymyksiä: Mikä materiaali on ekologisin? Missä tuotteet valmistetaan? Miten vastuullisuus näkyy koko toiminnassa? Onko tarkoitus vain saada ihmiset ostamaan enemmän tuotteita vai onko mahdollista tehdä laadukkaampia ja kestävämpiä valintoja? Keskustelun myötä yrityksille on myös avautunut upea tilaisuus tarkastella omaa toimintaa ja kehittää sitä eri näkökulmia huomioiden. Vastuullisuus on laaja-alainen kokonaisuus ja koskettaa lähes kaikkia osa-alueita yritysten toiminnassa. Tapoja sen toteuttamiseen on monia, mutta pohjimmiltaan se on toimimista yhdessä paremman tulevaisuuden puolesta. TINY TINGESillä vastuullisuus oli yksi tärkeimpiä syitä yrityksen syntyyn ja olemassaoloon. Mitä vastuullisuus oikein tarkoittaa meille ja miten sitä toteutetaan?

Pohjalla unelma lasten omasta sisustusmerkistä

TINY TINGES syntyi yhden äidin unelmasta luoda lapsille aivan oma sisustusmerkki ja juuri heille suunniteltuja tuotteita. Pitkä kokemus tekstiiliteollisuudesta ja kaukotuotannosta oli vuosien mittaan herättänyt kasvavaa huolta globaalin tekstiilituotannon tyypillisistä ongelmista ja sen vaikutuksista ympäristöön. Tavoitteena oli luoda tuotteita, joiden valmistuksessa ekologisuus ja eettisyys olisi huomioitu mahdollisimman hyvin.

Lastenvaatteita ostaessamme me vanhemmat olemme jo tottuneita vaatimaan vastuullisuutta yrityksiltä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja, kuten luomupuuvillaa. Sisustuksen puolella vastuullisuuteen ollaan vasta heräämässä ja tarjonta on ollut suppeaa. Muutamalla edistyneellä ruotsalaisella ja tanskalaisella merkillä on ollut valikoimissaan luomupuuvillaisia pussilakanoita. Ongelmana on kuitenkin kokojen yhteensopimattomuus – muissa Pohjoismaissa vauvan ja lasten pussilakanoissa käytetään eri kokoja ja mittoja kuin suomalaisissa petivaatteissa. TINY TINGESin pussilakanat mitoitettiin suomalaisiin peittoihin sopiviksi. Pienten lasten nukkuessa paljon ja lakanoiden ollessa kosketuksissa kasvojen ja ihon kanssa materiaaliksi haluttiin mahdollisimman pehmeä, ihoystävällinen ja myrkytön vaihtoehto. TINY TINGESIN ensimmäinen mallisto luomupuuvillaisia pussilakanasettejä julkaistiin loppukesästä 2018.

Sertifioitu luomupuuvilla

Jo perustamisestaan saakka TINY TINGES on käyttänyt pussilakanoissaan ainoastaan sertifioitua luomupuuvillaa. Luomupuuvilla on perinteiseen puuvillaan verrattuna ympäristöystävällisempi. Lapsille materiaali on ihanteellinen, sillä se sopii erityisen hyvin herkkäihoisille – sen valmistuksessa ei ole käytetty perinteisen puuvillantuotannon vahvoja kemikaaleja. 

TINY TINGESillä halutaan olla varmoja luomupuuvillan laadusta ja siksi valintamme on tiukat kriteerit täyttävä GOTS-sertifioitu luomupuuvillakuitu. Sertifioinnin myöntää ja sitä valvoo kolmas osapuoli – meistä ja yhteistyökumppaneistamme riippumaton järjestö – jokaiselle tuotantoerälle erikseen. Ekologisuuden lisäksi sertifiointi takaa myös paremmat työskentelyolosuhteet niin viljelmillä kuin tuotannossa. Mm. kaikkien tulee noudattaa ILO:n vähimmäisvaatimuksia työlle ja esim. lapsityövoiman käyttö on ehdottomasti kielletty. Yksi tärkeimmistä syistä materiaalivalintaamme on myös GOTS:in mahdollistama jäljitettävyys. Sertifiointijärjestelmän ansioista tuotantoketjua on helpompi seurata. Olemmekin heti ensimmäisen malliston julkaistuamme kertoneet verkkokauppamme tuotetiedoissa, missä maassa kukin vaihe – suunnittelu, kankaan kudonta, kankaan painanta ja ompelu – tehdään ja missä itse puuvilla on kasvatettu. Valmistajamme ovat myös sitoutuvat noudattamaan EU:n REACH -asetusta koskien kemikaaleja ja ovat Oeko Tex-sertifioituja.

Puuvillanoksia.

Euroopassa valmistettua

Vastuullisuutta pohtiessa yksi suurimpia haasteita aloittavalle yritykselle oli luotettavien yhteistyökumppaneiden löytäminen. Tätä varten TINY TINGES kartoitti lukuisia tehtaita ja tuotantokuvioita löytääkseen parhaan vaihtoehdon. Halusimme, että tuotanto olisi mahdollisimman lähellä, mutta valitettavasti materiaalivalintoihimme yhdistettyinä tuotantokustannukset Suomessa ja samalla tuotteen myyntihinta olisivat nousseet liian korkeiksi. Koska puuvillaa ei viljellä näillä leveysasteilla, puuvillakuitu itsessään tulee jo Suomen ja Pohjois-Euroopan ulkopuolelta. Etsimme yhteistyökumppaneita koko Euroopan alueelta ja kävimme keskusteluja useiden kymmenien mahdollisten tehtaiden kanssa mm. Baltiassa, Puolassa, Saksassa, Tsekissä ja Etelä-Euroopassa. Harkitsimme myös vaihtoehtoa teettää erikseen esim. kangas Etelä-Euroopassa ja ompelu vaikkapa Baltiassa, mutta se olisi tuonut lisää haasteita erityisesti aikataulujen ja logistiikan suhteen. Olisi myös ympäristöystävällisempää, kun sekä ompelu että kankaan valmistus olisivat lähempänä toisiaan. Valmistus Turkissa oli myös harkinnan alla, mutta Turkin poliittiseen tilanteeseen liittyvät epävarmuudet ja kysymykset koskien työoloja ja palkkausta huolestuttivat. 

Lopulta löysimme meille parhaat yhteistyökumppanit Portugalista. Siellä valmistusta sitovat EU:n yhteiset lait ja asetukset, mikä jo osaltaan takaa hyvät työolosuhteet. Tämän lisäksi valmistajamme ovat sitoutuneet TINY TINGESin Code of Conductiin – eettiseen ohjeistoon, jonka avulla varmistetaan vastuullisuuden toteutumista. Se pohjautuu YK:n Ihmisoikeuksien julistukseen, ILO:n vähimmäisvaatimuksiin työlle ja YK:n Global Conductiin. Keskeisiä periaatteita siinä ovat turvallisten työolojen takaaminen, ihmisoikeudet, lapsityövoiman käytön kielto, korruption vastustaminen ja ympäristönäkökulmat. Valintaa vahvisti suomalaisen tekstiiliteollisuuden hyvät kokemukset alihankinnasta Portugalissa ja pitkä yhteistyö sikälaisten tehtaiden kanssa. Yhteistyökumppaneiden korkea ammattitaito, luotettavuus ja vankka kokemus alalla vakuutti meidät. Kaikki TINY TINGESin lakanoiden ompelu ja kankaan painanta tapahtuu yhteistyökumppaneillamme Portugalissa. Valta-osa pussilakanoiden kankaista myös kudotaan Portugalissa. Loppujen kohdalla raakakangas tilataan GOTS-sertifioidulta toimittajalta Pakistanista, jonka jälkeen kangas painetaan Portugalissa.

Tavoitteena korkea laatu

Tehtaita kartoittaessa ja näytteitä tutkiessa kävi hyvin ilmi, että luomupuuvillaa on monenlaista ja -tasoista. Vaikka sertifioitu luomupuuvilla jo viittaa hyvään laatuun, se ei vielä yksistään takaa kankaan tai lopullisen tuotteen laatua. Yksi tärkeämpiä vaikuttavia tekijöitä on kuidun pituus. Lyhytkuituisesta puuvillasta kehrätty lanka ja kangas pörhööntyy, nyppyyntyy ja kestää huonommin käyttöä ja pesua. Pitkäkuituinen luomupuuvilla mahdollistaa korkeamman laadun. Muita laatuun vaikuttavia seikkoja ovat mm. langan kierre ja langantiheys, joka ilmoitetaan lankalukuna. Parhaimmat kankaat kudotaan ohuesta, hienosta langasta tiiviiksi kankaaksi. 

Emme halunneet vain tavanomaista lakanakangasta luomupuuvillasta ja valinneet edullisinta toimittajaa tuotteille, vaan pyrimme löytämään luotettavan yhteistyökumppanin ja mahdollisimman pehmeän ja korkealaatuisen materiaalin.TINY TINGESin pussilakanat ovat kaikki laadukasta perkaalipuuvillaa, joka on kudottu tiheään hienoista, ohuista langoista ihanan pehmeäksi kankaaksi. Perkaalipuuvilla tuntuu miellyttävän viileältä ihoa vasten ja hengittää hyvin. Kankaassa on kaunis himmeä hohto ja hento kahina. Se on tavanomaisia lakanakankaita kestävämpi ja silti helppohoitoinen. Materiaali pitää värinsä ja pehmeän tuntunsa pitkään – ja jopa pehmenee entisestään pesujen myötä.

Pilvikuvioinen pussilakanasetti lapselle, luomupuuvillaa.

Kaikille kannattavaa

Luomupuuvillan edut ovat huomattavat ja kysyntä suurta, mutta varjopuolena on hinta – se on tavallista puuvillaa selvästi kalliimpaa. Kun yhdistetään vielä sertifioitu luomupuuvilla, hyvät tuotanto-olot ja korkea laatu, vaikutus tuotantokustannuksiin on huomattava. Lisäksi pienten erien tuottaminen maksaa enemmän kuin massatuotteiden. TINY TINGESillä vastuullisuuden toteuttaminen merkitsee, että haluamme varmistaa, että myös valmistavassa päässä kaikki tuotteen rakentamiseen osallistuneet voivat saada asianmukaisen korvauksen työstään – ilman heitä ihastuttavat pussilakanasettimme eivät olisi mahdollisia. Tästä johtuen haluamme maksaa heille kohtuullisen hinnan. 

Myyntihinnan tulee pitää sisällään myös jälleenmyyjien osuuden. Eikö olekin mahtavaa, että markettien ja isojen ketjuliikkeiden valloittamassa Suomessa on edelleen pienempiä yrityksiä, joilla korostuvat vastuullisuus, laatu ja oma tyyli? Uusia lastenvaatekauppoja ja sisustuskauppoja avataan eri puolille maata. Meistä on hienoa, että tuotteitamme on mahdollista saada verkkokauppamme lisäksi jo muutamilta jälleenmyyjiltä ja kivijalkaliikkeistä. Vastuullisuus merkitsee meille, että toiminta voi olla kaikille kannattavaa.

Merkityksellisiä ostoksia

TINY TINGESin lapsia ovat suloisen pehmeät luomupuuvillaiset pussilakanasetit ja meistä jokainen lapsi ansaitsee olla toivottu. Yksi ilahduttavimpia asioita onkin ollut valloittavien pikkutyyppien välittömät reaktiot tuotteisiimme ja heidän innostus, kun pääsee nukkumaan itse valitsemiinsa lakanoihin. Lastentuotteissa lasta kiinnostavat aiheet ovat usein klassisia ja jopa yhdistävät sukupolvia.

TINY TINGES ei julkaise useita droppeja sesongissa, vaan on harkitun ostamisen ja pitkäikäisten tuotteiden kannattaja. Yhä useampi meistä vanhemmista haluaa mieluummin panostaa muutamaan, aitoa iloa tuovaan tuotteeseen, kuin ostaa koko ajan vain tavaraa tavaran perään. Yrittäjänä parhaimpia hetkiä onkin ollut, kun kuulee, että joku on pitkään katsellut tuotteitamme ja harkinnut ostospäätöstä, ennenkuin hankkii kotiinsa pehmeän, luomupuuvillaisen pussilakanasetin. Kiitos siis kaikille teille, jotka teette tämän valinnan!

Miltä TINY TINGESin kuosit näyttävät? – Ihastuttavat luomupuuvillaiset pussilakanasettimme näet täältä!